Vanliga frågor

Hur lång tid tar behandlingen?

Besöket tar ca 40 minuter. Då ingår en grundlig Intervju, undersökning och oftast också behandling om man inte först måste
göra ytterligare utredning, t ex röntgen. Återbesöken tar också 40 minuter.

För de vanligaste besvären tar det ca 3-5 behandlingar innan symtomen försvunnit. Beroende på hur länge besvären funnits varierar behandlingstiden. För att få snabbt resultat av behandlingen och för att resultatet ska hålla i sig långsiktigt ska man starta med en behandlingsserie där det är kort tid mellan de första behandlingarna. Därefter är det vanligt med en rehabiliteringsperiod som följs upp med en kontroll.

När ska man gå till en kiropraktor?

  • Om du känner någon form av smärta (värk, ömhet, stelhet), domningar och stickningar eller om du känner dig sned och orörlig.
  • Det är vanligast att söka kiropraktor vid rygg- och nackont. Men behandlingen fungerar också bra vid problem i andra kroppsdelar.
  • När problemen uppstår är det bra att så fort som möjligt starta behandlingen. Det tar längre tid att behandla och rehabilitera besvär som funnits länge.
  • Vid långvariga besvär eller för dem som har för hög belastning på kroppen kan regelbunda behandlingar förebygga symtomen.
  • Ålder spelar ingen roll, behandlingen anpassas för varje patient. Det går även bra att behandla under och efter graviditet.
  • Det går också att besöka kiropraktorn för en kontroll av led- och muskelfunktionen, för att få hjälp med träningsprogram, kontroll av kroppshållning och för rådgivning.
  • Idrottare går med fördel till kiropraktor för att hålla muskler och rörlighet i trim för optimerad prestation.

Finns det risker med behandlingen?

Det finns flera stora vetenskapliga undersökningar som visar att kiropraktisk behandling är en säker behandlingsform när den utförs av en legitimerad kiropraktor. I förhållande till andra behandlingar för rygg- och nackbesvär är risken för komplikationer mycket låg.

För att göra behandlingen säker görs alltid en noggrann undersökning, dels för att utesluta riskfaktorer och dels för att ställa rätt diagnos. Vid behandlingen används de tekniker som visat sig vara säkra.

Det är dock vanligt att det uppstår en ömhet lokalt över det behandlade området. Den ömheten försvinner efter någon dag.

Gör behandlingen ont?

Behandlingen gör inte ont, men en del tycker att det är obehagligt när det knakar till i leden.

Efter behandlingen känner man ofta en direkt lindring och ökad rörelseförmåga. Ledjusteringen gör att rörligheten ökar och smärtan minskar sedan i takt med att irritationen avtar.

En del upplever övergående ömhet över det behandlade området och det är också vanligt att man tycker att det känns annorlunda eller en känsla av träningsvärk några dagar efter behandlingen.

Fungerar behandlingen?

Det är vetenskapligt bevisat att behandlingen är mer effektiv än de flesta alternativen vid rygg och nackont, oavsett om besvären är akuta, återkommande eller kroniska.

Det är också bevisat att den kiropraktiska behandlingsmetoden är mer effektiv eller minst lika effektiv som de bästa läkemedelsbehandlingarna vid rygg- och nackvärk, men vid den kiropraktiska behandlingen finns inte de biverkningarna som läkemedlen medför.

Det finns vetenskapliga bevis för att behandlingen är effektiv vid olika former av huvudvärk, nackhuvudvärk och spänningshuvudvärk.

Det pågår forskning om effekten av behandlingen vid många andra diagnoser, som patienter sökt för och blivit hjälpta. Dessa erfarenheter visar att behandlingen fungerar för de problem som är orsakade av störningar i ledernas funktion. Dessa störningar påverkar kroppens nervsystem och kan ge ett stort spektra av symtom.

Ska jag gå till naprapat eller kiropraktor?

Skillnaden mellan våra båda yrkestitlar är lika stor som antalet terapeuter och åsikterna är lika många. Anledningen till detta är att vi utbildas i ett ex antal olika behandlingsmetoder och fostras under utbildningen till konkurrenter. Ni får ursäkta mig när jag inte vill sänka mig till den nivån av pajkastning som sker på nätet när man söker på denna fråga. Ingen av förklaringarna jag har sett är direkt sakliga eller objektiva så jag väljer att förklara det som följer. Legitimerade Naprapater och Legitimerade kiropraktorer lär sig i stort sett samma behandlingsmetoder om än i olika djup och mängd. Skillnaden ligger i terapeutens egen vilja och åsikt om hur undersökning, behandling och efterbehandling skall gå till. I och med detta läggs tyvärr ansvaret på ER som vårdtagare att hitta den terapeut ni känner er bäst omhändertagen hos. Alla de skrönor som cirkulerar om att kiropraktor och naprapater arbetar olika vad gäller muskler och skelett eller leder är som sagt då bara en skröna eftersom skillnaden ligger i terapeutens åsikt och val av behandlingsmetod och filosofi.

Hos mig är det så att du får kan få hjälp med HELA din hälsa och inte bara med muskler eller leder. Jag tycker det är viktigt att se till att alla orsaker till ett symtom undersöks vilket innebär att du kan få hjälp med kost, träning och mental träning likväl. På kliniken används de metoder som visat sig fungera, genom beprövad erfarenhet och/eller i vetenskapliga undersökningar. För många besvär är det mer effektivt att kombinera kiropraktisk ledmanipulation, rehabilitering (specifik träning och stretching), muskelbehandlingstekniker, kost och mental träning.

På kliniken anpassas behandlingen till varje patients behov och egna önskemål.

Om du inte hittade svar på din fråga använd formuläret nedan:

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande